Anyaság
Anyaság
 

Anyaság

Gratulálunk a kisbabádhoz!

A baba születését követően fontos, hogy minél hamarabb erőre kapj, fizikailag jól bírd az éjjel-nappali készenlétet, amit a baba igényel az első hónapokban.

A SZOPTATÁS IDŐSZAKÁBAN MEGNŐ AZ ANYA VITAMIN- ÉS
ÁSVÁNYIANYAG- IGÉNYE.

A kisbabák számára a legoptimálisabb táplálási mód a szoptatás, a legmegfelelőbb táplálék az anyatej. Amennyiben anyatejjel táplálod babát, tudnod kell, hogy szervezeted számára a szoptatás folyamatos igénybevételt jelent. Ebben az időszakban fáradtabb, kimerültebb leszel, egyrészről azért mert a kisbaba állandó gondoskodást igényel, másrészről pedig a szoptatás következtében vitamin- és ásványianyag-raktáraid hamar kiürülnek.

Mommivin A naponta átlagosan 850 ml anyatej termelődéséhez ugyanennyi mennyiségű többletfolyadékra és 20-25%-kal több energiára van szükség. A táplálék anyatejjé történő átalakulásához további 20%-kal több energia szükséges. Szoptatás alatt néhány vitaminból és ásványi anyagból is jelentősen (30-100%-kal) megnő a szükséglet, ilyen például a D-, B1-, B2-, B6-, B12-, C-vitamin vagy a folsav.6

A SZÜLÉS UTÁNI GYORS REGENERÁLÓDÁSHOZ ELENGEDHETETLEN
A MEGFELELŐ MENNYISÉGŰ MIKROTÁPANYAG-BEVITEL.

Ha úgy döntesz, hogy nem szoptatsz, akkor is javasolt a terhességi vitamin szedése a szülést követően, hogy minden létfontosságú mikrotápanyagot megkaphass, amire a szervezetednek szüksége van a minél hamarabbi regenerálódáshoz.

6 Táplálkozási ajánlások várandós és szoptató anyáknak. Nemzeti Népegészségügyi Program. Országos Egészségfejlesztési Intézet. 2005.

Mommivin Vajon elég tápanyaghoz jut a babám a szoptatás során?
Az éjszakai szoptatás miatt olyan kimerültnek érzem
magam… Félek, hogy a kialvatlanság miatt legyengül az
immunrendszerem, lebetegszem…

Miben nyújtanak támogatást a Mommivin 2 várandós multivitaminban lévő mikrotápanyagok a szülés utáni időszakban, a szoptatás alatt?

 1. 1 AZ IMMUNRENDSZER TÁMOGATÁSÁVAL A B6-, B12-, D-, C-vitamin és a vas hozzájárul az
  immunrendszer normál működéséhez.
 2. 2 A FÁRADTSÁG CSÖKKENTÉSÉVEL A B2-, B3-, B-5, B6, B12-vitamin, a folsav és a vas hozzájárul
  a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez.
 3. 3 A CSONTOK EGÉSZSÉGÉNEK TÁMOGATÁSÁVAL A D-vitamin hozzájárul az egészséges csontozat fenntartásához.
Mommivin 2
Mommivin 2 Várandós multivitamin
MEGRENDELEM
Anyaság

Milyen testi változásokra
számíthatsz szülés után?

MILYEN TESTI VÁLTOZÁSOKRA SZÁMÍTHATSZ SZÜLÉS UTÁN?

A terhesség és a szülés után tested egyrészről igyekszik regenerálódni, másrészről pedig a szoptatásra készül.

 • visszahúzódó méh: a szülést követően a méh szinte azonnal elkezd visszahúzódni, lassan visszatér a várandósságot megelőző állapotba
 • gyermekágyi vérzés: a legerősebben a szülést követő 12-24 órában jelentkezhet a vérzés, majd fokozatosan enyhül; 2-4 hétig is eltarthat
 • gátmetszés: gátmetszés esetén, a gyógyulás időszakában előfordulhat gáttáji fájdalom
 • aranyér: szülés után kialakulhat az aranyér, amely gyakran el is tűnik néhány nap alatt
 • tejtermelődés: közvetlenül szülés után úgynevezett előtej (kolosztrum) termelődik a mellekben, de a kisbaba mellre tétele már az első napokban beindítja a rendes anyatejtermelést; ez mellfeszüléssel vagy akár fájdalommal is járhat
 • szoptatás: az anyatej jótékonyan hat a baba egészségére és fejlődésére

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a baba hat hónapos koráig kizárólag anyatejes táplálást javasol.

Ne csak a testi változásokkal foglalkozz, hanem a lelkeddel is…

A kisbaba érkezésével végtelen boldogság és hatalmas szeretet önt majd el, de fontos megemlíteni, hogy a szülés utáni első időszakban előfordulhat hangulatingadozás, hiperérzékenység, szorongás, ijedtség. Ezt hívjuk baby bluesnak, ami szülés után pár hétig még kísérthet. A szülés utáni első hetek Neked is a tanulásról szólnak, ismerkedj Te is az anyaszereppel. Adj magadnak időt, légy magaddal türelmes! A Te egészséged és a baba egészsége egyaránt fontos. A várandósság tervezésétől kezdve lényeges, hogy a szervezeted megkapja a szükséges mikrotápanyagokat, és rajtad keresztül a baba is hozzájusson.